Nevelési tanácsadás

Gyermekeink nevelése során nagyon gyakran megfogalmazódnak bennünk a következő kérdések: Jól csinálom-e?  Mi okozza gyermekünk viselkedését? Mit kellene másképpen csinálni? Hogyan mondjam meg neki, hogy…? Mit tehetnék, hogy jobban megértsük egymást? Ilyen és ehhez hasonló kérdések miatt elbizonytalanodhatunk… Gyakran nagyon nehéz életszituációk miatt kezelhetetlen módon éljük meg a kialakult helyzetet. Ilyenkor is megfogalmazódik a kérdés, hogy – kell-e külön szakember, pszichológus a gyermekem mellé? Ilyen és hasonló kérdésekben segíthet a pszichológus, klinikai szakpszichológus az eligazodásban. Ilyenkor közös gondolkodás van a gyermekről, a családról. A problémafeltárás, az ismétlődő mintázatok felismerése segíthet a megoldás megtalálásában. Hasonlóan, mint a pszichológiai és a nevelési tanácsadás során, nem a konkrét tanácsadás, döntés a feladat, hanem segítség abban, hogy kliensem közös együttműködéssel megtalálja a legeredményesebb megoldási, kezelési módot.

Magyarországon nagyon jól kiépült rendszere van a nevelési tanácsadásnak, Debrecenben a Pedagógiai Szakszolgálaton belül működik. Itt jól képzett, tapasztalt pszichológusok, pszicho-pedagógusok, gyógypedagógusok, logopédusok, speciális korai fejlesztéssel dolgozó gyógytestnevelők, dolgoznak a 3-18 éves korosztállyal. Ezek az intézmények államilag finanszírozottak, szolgáltatásaik mindenki számára ingyenesen elérhetőek.

(lásd: http://www.hbmpsz.sulinet.hu/index.php/eler-deb)

Magánrendelőmben alapvetően a szülőknek gyermekeikkel kapcsolatos pszichológiai, nevelési tanácsadást nyújtok, melynek eredményeként megtalálhatja azt a megoldást, módszert mely sikeresen működik, mely segíti a szülő-gyermek mentális kapcsolatát. Amennyiben gyermek pszichoterápiára lenne szükség, igyekszem segíteni megtalálni megfelelő a gyermekekkel dolgozó klinikai szakpszichológust.

Nevelési tanácsadás