Párkapcsolati tanácsadás

Párkapcsolatok (házastársi vagy élettársi) megromlása, megbillenése esetén ajánlott módszer a párterápia, illetve a párkapcsolati tanácsadás. A pszichológus a helyzet tisztázásában, az elakadt vagy félresiklott kommunikáció helyreállításában, a közös problémamegoldás felé terelésben segítheti a párt. A pár tagjai közötti interakciók mintáit, a fennálló bánási és kommunikációs módokat, a hozzám forduló pár kialakult működését figyelve segítem a rendszer tagjait a helyzetekkel való hatékonyabb megküzdésben.

Pszichológusként párkapcsolati tanácsadással segítem azokat a házaspárokat, párokat, akik úgy érzik, hogy valamilyen konfliktussal nem tudnak egyedül megbirkózni. Már sokszor próbálták, sokszor megbeszélték a dolgokat, de úgy érzik nem változik semmi, elégedetlenek, elkeseredettek. Úgy érzik még szeretik egymást, de valahogy a kapcsolatuk nem fejlődik, valami nem működik elég jól. Egy bizonyos ponton valamelyikük vagy mindketten azt gondolják, két lehetőségük van: vagy szakítanak és elválnak egymástól, vagy maradnak és beletörődnek. Ekkor még érdemes szakember segítségét kérni.

Párkapcsolati tanácsadás akkor jöhet szóba, akkor van értelme, ha a pár még együtt van és mindketten szeretnének változtatni, mindkét fél számára még fontos a közös jövő.

Mikor javasolt a pszichológus által nyújtott párkapcsolati tanácsadás?

Sokszor a következő mindennapi élethelyzetek párkapcsolati problémává válhatnak:

  • szülőktől való elköltözés,
  • az összeköltözés,
  • házasságra felkészítő tanácsadás,
  • az esküvő szervezése,
  • a partner elfogadtatása a származási családdal,
  • a gyermekek születése vagy a későbbiekben éppen „kirepülése” a családi fészekből,
  • a munkahelyváltás okozta krízis,
  • a mostani válság okozta hitel és pénzügyi gondok,
  • halálesetek, betegségek, stb.)

Ezek az élethelyzetek állandó stressz forrásai lehetnek, ami komoly mértékben tudja megnehezíteni a közös életet. Nagyon ajánlott ilyenkor félretenni a félénkséget („félek hogy kiderül, hogy nincs igazam, hogy nem vagyok elég jó”), a büszkeséget (“mi majd megoldjuk, nekünk nem kell senki segítsége” -attitűd) és a reménytelenséget („mindenki kapcsolata rossz”) és segítségért fordulni a szakemberhez.

Amennyiben vannak gyermekek és a probléma jellegéből fakadóan a gyermekek is érintettek, akkor a gyerekekkel együtt végzett ún. családterápiára lehet szükség. Ilyenkor igyekszem segíteni megtalálni megfelelő családterapeutát.