Önismeret

Az önismeret hiánya minden probléma (bizonytalanság, szorongás, alul- vagy túlértékelt énkép, kommunikációs problémák, párkapcsolati zavarok, családi, munkahelyi konfliktusok, teljesítmény szorongás) eredete.

Nyugodtan elmondható, hogy az önismeret az alapja mindennek az életünkben. 

Bár nagyon gyakran hallani róla, mégsem egyértelmű mit takar ez a fogalom. Nem állandó, egyszer megszerezhető ismeretet kell érteni ez alatt, hanem egy életen át tartó folyamatot. E hosszú folyamat során számos változáson és élethelyzeten megyünk át, ezért nagyon fontos időnként megállni, körülnézni, megvizsgálni a kapcsolatainkat és legfőképpen önmagunkat. Azonban ezekben a helyzetekben, amikor megállunk és elgondolkodunk önmagunkon nem mindig kellemes vagy reális képet kapunk. Ennek okán előfordulhat, hogy becsapjuk magunkat, hiszen nem tudjuk külső szemmel, torzításmentesen látni saját személyiségünket, viselkedésünket. Ez is a fentebb felsorolt problémákhoz vezethet. Ha felismerjük ezt, érdemes a pszichológia által felhalmozott ismereteket, a pszichológusok tapasztalatát, a pszichoterápia eszköztárát igénybe venni a tisztán látás visszanyerése érdekében. Mivel az önismeret megszerzése nem lehetséges egyedül, hanem kapcsolaton keresztül történik, így az egyéni pszichológiai tanácsadás vagy az egyéni pszichoterápia, támogató, elfogadó kapcsolati teret biztosítanak ehhez a folyamathoz.

Önismeret

A lassan megszerezhető önismeret segíthet megérteni miért teszünk olyat, amit nem szeretnénk, vagy miért nem teszünk valamit, amit egyébként nagyon szeretnénk, miért reagálunk meglepően túl hevesen, vagy esetleg túl ridegen egy-egy vitában stb.

Ha valamilyen módon szembenézünk magunkkal és rájövünk a bennünk levő okokra, akkor szép lassan elkezdhetünk változni is, képesek leszünk módosítani a viselkedésünket, ami a belső érzelmek és gondolatok tükörképe.

Így a reális önismeret segíthet eligazodni emberi kapcsolatainkban, lehetővé teszi egészségesebb, nyugodtabb lelkület kialakítását; erőt ad a változásokhoz; megerősít és képessé tesz újra és újra szembenézni a kihívásokkal, stb.