Pszichológiai tanácsadás

A pszichológiai tanácsadás alatt a pszichológus vagy más segítő szakember által vezetett segítő beszélgetést kell érteni. Legtöbb esetben a segítő beszélgetés 3-5 alkalomra korlátozódik. Előfordulhat esetenként több alkalom is, de semmiképpen sem tart több évig. A kliensemmel beszélgetve egy aktuális helyzettel, problémával foglalkozunk ezzel a kliens számára megfelelő megoldást keresve. A beszélgetések során pszichológusként nem adhatok egy konkrét tanácsot, hanem a kérdés több oldalról való megvizsgálásával objektíven, külső szemmel igyekszem segíteni a klienst abban, hogy megértse és feldolgozza a helyzetet. Ez alapján a döntés meghozatalában igyekszem hatékony segítséget nyújtani, azonban kétséget kizáróan, egyértelműen érzékeltetve azt, hogy a döntést nem a pszichológusnak, hanem a problémával küzdőnek kell meghozni. Ehhez adok én szakmai hozzáértésemmel és tudatosan alkalmazott módszereimmel segítő útmutatást.

A tanácsadás sikerét és a kliens elégedettségét sokban befolyásolja a saját hozzáállása, őszintesége és aktivitása!

Amennyiben a beszélgetésekből kiderül, hogy a probléma mögött mélyebb gyökerű lelki probléma vagy belső konfliktus áll, pszichoterápiát javaslok. Magyarországon sajnos alig van mód TB által támogatott módon pszichoterápiát igénybe venni. Ezt jelenleg főként magánúton teheti meg az ember. De a „Hasznos tudni rovatban felsoroltam pár olyan intézményt (Ingyenes pszichoterápiás intézetek), ahol bizonyos feltételek mellett mégis lehetőség van rá.

Pszichológiai tanácsadás
Mi is történik a pszichológiai tanácsadás során?

A pszichológiai tanácsadás egy folyamat, melynek az első lépése a hozott probléma megfelelő tisztázása, vagyis a helyzet differenciálódásán dolgozunk. Ennek segítségével tudunk megfogalmazni a kliens tényleges szükségletét és kijelölni tanácsadás célját. Azon dolgozunk, hogy a hozott probléma feladattá fogalmazódjon át és ezáltal indítjuk el a megfelelő megoldás keresését.  A tanácsadás során a megnyugtatást és bátorítást nyújtok a hozzám fordulók számára. Időnként irányított kérdések feltevésével segítem a tisztán látást.

Alkalmanként az érzelmi torzítások korrigálásával, a reális megítélések felé tereléssel segítem a segítség kérőt eljutni szemléletmód változáshoz, alakításához és ezáltal új célok, új értékek fogalmazódnak meg.

Ez pszichológiai tevékenységem kifejezett erőssége. Így a pszichológiai tanácsadás során szerzett új belátás, célok és értékek segítségével a  kliens effektíven elkezdi segítségemmel megoldani a problémáját.

Mikor javasolt a pszichológus által nyújtott tanácsadás?