Szorongás pszichoterápiája

A szorongásos tünetek a leggyakrabban előforduló pszichés eredetű panaszok közé tartoznak napjainkban. A szorongás megjelenése önmagában nem tekinthető kóros állapotnak – bárki átélheti, megtapasztalhatja testi és lelki tüneteit egy bizonyos szintet meghaladó stresszhelyzet esetén. Ez teljesen normális reakció, a mindennapi élet velejárója, adaptív funkciója, hogy figyelmeztet a veszélyre és segít felkészülni.

A szorongást akkor tekintjük kórosnak, ha indokolatlan, túlméretezett, tartós és a teljesítmény és a funkciószint jelentős romlását eredményezi.

A pánikbetegeknél jellemző a fokozottabb önmegfigyelés, valamint a testi érzetek túlértékelése. A szorongás kezelése – miként minden pszichés probléma kezelése – a kialakulás okainak feltárásával kezdődik.

 A szorongás kezelése alapvetően kétféle módszerrel lehetséges; a gyógyszeres és a pszichoterápiás kezeléssel. Az utóbbiból kiemelt hatékonyságú lehet pl. a kognitív viselkedésterápia.

Szorongás pszichoterápiája
A szorongásos zavarok okai

A szorongásos zavarok kialakulásának háttere csupán részben tisztázott: az orvostudomány biológiai (agyi hírvivő molekulák, stresszhormonok), genetikai, pszichológiai, valamint környezeti (életesemények) tényezőknek tulajdonít szerepet. A pszichológiai okoknál a gyermekkori szeparációs szorongás, valamint a későbbiekben a párkapcsolatokban jelentkező függőségi igény is szerepel. Azonban az emberek egy része veleszületetten (öröklötten), a kora gyermekkorban elszenvedett fokozott stressz, vagy esetleg egyéb, nem pontosan ismert hatások (pl. korai traumatikus élmények) miatt az átlagnál hajlamosabb a szorongásra. Akármi is a kiváltó ok, a következményes hajlam mind biológiai, mind pedig lelki szinten megállapítható. A hajlammal rendelkező egyéneknél néha nyilvánvaló kiváltó ok nélkül, néha a fokozott megterhelés (pl. munkahelyi stressz) vagy valamilyen negatív élethelyzet (pl. válás) következtében alakul ki szorongás. (lásd bővebben: https://www.pszichofeszek.hu/szorongas.html)

Mitől kell elkülöníteni a szorongásos zavarokat?

A fenti kórképeket el kell különítenünk az olyan súlyos testi betegségektől, mint amilyen a szívinfarktus, a magas vérnyomás, az ingadozó vércukorszint (főként a vércukoresés járhat szorongással), az asztma, a pajzsmirigybetegségek és egy ritka mellékvese tumor. Hasonlóságot mutathatnak továbbá a koffeinmérgezés, az alkoholelvonás kezdeti tünetei, vagy esetenként különböző drogok fogyasztása.