Pszichológusi segítség gyász idejében

Sajnos mindannyiunk életében bekövetkezik az a pillanat, amikor szembe kell néznünk azzal a mérhetetlen fájdalommal, amit egy szeretettünk elvesztése okoz. Ilyenkor sokféle, ellentmondásos érzést tapasztalhatunk magunkon, pl. tagadást, sokkot, letargiát, lehangoltságot, haragot, bűntudatot. Ezek következtében lelkileg teljesen kimerülünk, ürességet, de akár depressziós tüneteket is megélhetünk. Bizonyos idő elteltével a gyászfolyamat lezajlik és az idő múlásával ezek az intenzív érzelmek elhalványulnak, enyhülnek.
Azonban sok ember számára a bánat nem csökken, a fájdalom még évek múltával sem szűnik meg, képtelenek tovább lépni az életben – valahol elakad a gyász folyamata. A pszichológus segítségével azonban ők is át tudnak lendülni azokon a érzéseken, amik megakadályozták a veszteség feletti fájdalom enyhülését.

Pszichológusi segítség gyász idejében
A gyászfolyamat stádiumai

Általában súlyos veszteségre (pl. szeretett személy halála) azonnali reakció a sokk. Sokkos állapotban az ember nem érez semmit, képtelen sírni. Ezzel párhuzamosan elkezdődik a tagadás fázisa, amikor nem tudja elfogadni a valóságot, tagadja azt (“nem hiszem, hogy meghalt”). Néha a folyamat részeként a harag, a düh is megjelenik, ami irányulhat önmaga felé, a világ, az orvosok, vagy az elhunyt személy felé is. Ezzel együtt a lelkiismeret furdalás is megjelenik. Mindez teljesen normálisan része a gyászfolyamatnak! Ezután következik a depresszív fázis, olyan tünetekkel, mint pl.: motiváció vesztés, visszahúzódás a világtól, változás az étvágyban, testi fájdalmak, alvászavarok. Fájdalmas hónapok után kezdi az ember elfogadni a megváltoztathatatlant, ezzel együtt elkezd alkalmazkodni az új élethelyzethez. Természetesen lehetnek még köztes szakaszok is (pl. alkudozás a valósággal) és sok minden megzavarhatja, megváltoztathatja vagy kinyújthatja időben ezt a folyamatot. Ezeknek a zavaró faktoroknak kell felszínre kerülnie és feldolgozódnia a pszichoterápiában, pszichológussal végzett lelki munkában.

Milyen esetekben segíthet a gyász-terápia, pszichológiai tanácsadás?
  • Szeretett személy halála
  • Vetélés/abortusz
  • Súlyos baleset, sérülés
  • Súlyos betegség diagnózisa
  • Munkanélkülivé válás
  • Egy szoros kapcsolat megszakadása
  • Gyermekek kirepülése a fészekből
  • Kibukás az egyetemről
  • Válás stb.
Hogyan segít a gyászban a segítő szakember?

A segítő szakemberek, a pszichológusok, szakpszichológusok a gyászfolyamat egészséges lefolyásában úgy segítik a személyt és a családot, hogy biztonságos, teherbíró lélektani teret biztosítanak, melyben az illető képessé válik érzelmeinek kimondására, átélésére. (Ezek kimondására, az ugyanúgy fájdalmasan érintett családtagok közelében – egymás kímélése érdekében – legtöbbször nem hajlandó senki.)   
A gyász-terápia, tanácsadás fő célja, hogy a gyászfolyamatot facilitálja, segítse a fájdalommal való szembenézést, a valóság elfogadását, a megfelelő alkalmazkodást. A folyamatot nem lehet lerövidíteni vagy sürgetni, de a szakszerű gyászkísérés komoly támaszt nyújthat ebben a nehéz időszakban, terhet vehet le a környezet válláról is.